Beleeftuin Drakensteyn in Biddinghuizen wordt deze maand geopend. Het is een speeltuin voor mensen met een beperking. In de beleeftuin kunnen bezoekers met al hun zintuigen genieten. De tuin en de andere faciliteiten zijn aangelegd naast De Roode Draak, een neurologisch behandelcentrum voor kinderen. Dit centrum werd opgezet door de Stichting Jelte in Biddinghuizen, genoemd naar de zoon van Cindy van het Ende. Zij heeft de beleeftuin bedacht.

Voelen, ruiken, zien en horen staan centraal. Ook is er voor gezorgd dat bijvoorbeeld kinderen in een rolstoel overal bij kunnen. Er is een muziekpad, een zen-route en een blotevoetenpad. Ook is er een blotehandenpad voor rolstoelers, een bloemenlabyrinth en er zijn aangepaste speeltoestellen.

Snoezelruimte
Er is ook een binnenruimte waar je iets kunt drinken en er is een zogenoemde ‘snoezelruimte’. Snoezelen is een combinatie van snuffelen en doezelen. De ruimte is donker, met gekleurde lampen. Er staat een muziekwaterbed, waarbij de klanken je lichaam masseren. Ook zijn er een ballenbak met ledlampen, een stiltehuisje en een mini-bioscoop.

Beperking zoon Jelte bracht inspiratie
Inspiratie voor de tuin kreeg Van het Ende via haar zoon, Jelte Stronkhorst. Jelte is in 2009 ernstig mishandeld en hield daar blijvend hersenletsel aan over. Hij is daardoor volledig zorgafhankelijk. “In al die jaren besefte ik steeds meer wat eigenlijk allemaal niet meer kon. Als ik ergens naartoe ging met Jelte, was het niet-rolstoeltoegankelijk of hij kon het niet zien of horen. En vaak kon hij er gewoon niet bij,” aldus Cindy.

Dat heeft ze met deze tuin willen veranderen. Het is een plek geworden waar Jelte en alle kinderen die ook een beperking hebben alles wel kunnen ervaren.

Inclusie bevorderen
Maar de tuin is niet alleen bedoeld voor kinderen met een beperking. Drakensteyn moet een voorbeeld van inclusie zijn. ‘Gezonde’ kinderen komen volgens Cindy te weinig in aanraking met kinderen met een beperking. In deze tuin kunnen ze juist samen spelen. De rolstoeldraaimolen is daarvoor een erg geschikt speeltoestel: je kunt er zowel zonder als met rolstoel in.

Lange weg tot realisatie
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de beleeftuin te realiseren. Al tien jaar geleden maakte Van het Ende de eerste schetsen. Het was volgens haar vooral moeilijk om al het benodigde geld bij elkaar te krijgen. De provincie en de gemeente Dronten droegen ieder 100.000 euro bij. Maar dat was nog niet voldoende. Het is een project van een half miljoen geworden. Veel verschillende sponsoren hebben een bijdrage geleverd.

Nog niet al het geld is binnen, maar Van het Ende heeft goede hoop dat het uiteindelijk rond komt. De tuin is ondertussen wel zo ver af dat hij open gaat en dat er gespeeld kan worden. Dat kan op afspraak, om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt.

Bekijk hier de video.

 

Bron: Omroep Flevoland